суббота, 5 октября 2024 г.

"Він сам так вирішив лягти". Чому чоловік голови МСЕК лежав у ліжку з $6 млн готівки

 справа МСЕККерівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина звинуватили у незаконному збагаченні, повідомили в Державному бюро розслідувань. У їхній квартирі знаходили гроші "практично в кожному куточку", тільки готівкою – майже 6 мільйонів доларів у різних валютах.

Це найбільша сума, знайдена ДБР у чиновників МСЕК, сказала ВВС Україна радниця зі стратегічних комунікацій бюро Тетяна Сапьян.

Розслідуючи незаконне оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути служби в армії, працівники ДБР провели кілька обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовців.

У робочому кабінеті голови Хмельницького МСЕК виявили 100 тисяч доларів, а ще низку підроблених медичних документів, списки чоловіків із прізвищами та фіктивними діагнозами.

Вдома у сім'ї знайшли майже 5 мільйонів 244 тисяч доларів, 300 тисяч євро, понад 5 мільйонів гривень, а ще брендові прикраси та коштовності.

В тему - Две сумки с деньгами выбросили в окно: у руководительницы МСЭК и ее сына-чиновника нашли наличными почти $6 млн. Фото и видео

Під час слідчих дій, повідомляють у ДБР, посадовиця намагалася позбутися частини грошей, викинувши сумки з пів мільйоном доларів через вікно.

Правоохоронці не повідомляють імена затриманих, але з відкритих джерел відомо, що КЗОЗ "Хмельницький обласний центр медико-соціальної експертизи" очолює Тетяна Крупа, депутатка Хмельницької обласної ради. Її син очолює Головне управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області.

Комісія при МСЕК визначає групу інвалідності громадянам - чому вона настала і коли. Під час повномасштабної війни і великої кількості поранень як у цивільних, так і військових, такий сервіс особливо затребуваний.

"Мені часто пишуть люди з інвалідністю і кажуть, що МСЕК не дає їм інвалідність. Або змушують туди ходити нескінченно", - прокоментував у своїх соцмережах новину про обшуки у голови Хмельницької МСЕК народний депутат Олексій Гончаренко.

"Вирішив прилягти під час обшуку"

"Правоохоронці знаходили гроші в квартирі практично в кожному куточку – у шафах, шухлядах, нішах. Також вилучено документи, які підтверджують незаконну діяльність посадовців та відмивання ними грошей через різні бізнес-проєкти", - кажуть у ДБР.

На відео і фото ДБР видно, як на ліжко, куди правоохоронці склали знайдену готівку, приліг чоловік. Були припущення, що під час візиту правоохоронців йому стало погано.

Джерело ВВС Україна в ДБР каже, що це чоловік голови МСЕК, погано йому не ставало – "він сам так вирішив лягти під час обшуку".

Також правоохоронці виявили, що родині належать великі статки. Серед іншого, вони володіють 30-ма об’єктами нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві. А також мають елітні автівки, корпоративні права на 48 мільйонів гривень, готельно-ресторанний комплекс на майже 3 тисяч квадратних метрів в одному з парків Хмельницького.

У них є нерухомість за кордоном – в Австрії, Іспанії та Туреччині, а на валютних закордонних рахунках родина накопичила майже 2,3 млн доларів.

Всі ці статки, кажуть у ДБР, керівники не внесли до своїх щорічних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Зараз розслідування цієї справи триває. У ДБР кажуть, що встановлюють особи інших посадовців та членів родини, які могли бути причетні.

Наразі чиновники не під вартою.

Їм готують повідомлення про підозру за шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом, за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах, декларування недостовірної інформації та незаконного збагачення.

"А вже після (оголошення підозри) буде обрання запобіжного заходу, скоріш за все сторона обвинувачення буде просити тримання під вартою", - сказала у коментарі ВВС Україна комунікаційниця ДБР Ольга Чиканова.

Посадовцям загрожує до 12 років в'язниці та конфіскація усього майна.

                                                     Бі-Бі-Сі