пятница, 4 октября 2024 г.

ДТП Ткачука на Столичному шосе: хто гальмує його притягнення до відповідальності

 

Липень 2024 року. Жахлива аварія на Столичному шосе. Олександр Ткачук, керівник головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки (БЕБ), спричинив ДТП, внаслідок якого молода дівчина втратила обидві ноги. Поцікавився, як просувається ця справа. Виявилося, що розслідує її ДБР. Вже скоро 90 днів з моменту аварії – жодного подання матеріалів справи до суду в реєстрах немає. Винний у каліцтві безневинної дівчини не притягнутий до відповідальності.

Кар’єра під чиїмось прикриттям

Схоже, хтось гальмує справедливе покарання Ткачука – детектив може вийти сухим із води, покалічивши людину. І тут нам є над чим працювати та чим непокоїтись. Ходять чутки, що Ткачук публічно вихваляється зв’язками в ОП. Маю надію, що ці чутки не підтвердяться. Але навіть у випадку, якщо дійсно Олександр Ткачук має знайомих в ОП, то ці зв’язки потрібно розірвати. Адже після ДТП Ткачук став токсичним персонажем.

Скандали з Ткачуком: ДТП, тютюнова мафія, відпочинок на Кубі

Автомобіль, на якому Ткачук скоїв ДТП, не був зазначений у його декларації. За даними журналістів, це була Toyota Camry, зареєстрована на ТОВ «Елвікон» з Одеси - компанію, яка має понад 50 різнопрофільних товариств з обмеженою відповідальністю в Україні та пов'язана з офшорними структурами з Сейшельських островів. Виходить, що аварія викрила ще один факт про зашкварного працівника БЕБ – він приховує майно від НАЗК та підпрацьовує на приватні фірми, що суперечить його посадовим обов’зкам.

Але це не єдиний скандал, пов'язаний з Ткачуком. Йому приписують блокування розслідування БЕБ щодо контрафактного виробництва тютюнових виробів на Львівщині, де розташована місцева Львівська тютюнова фабрика, нелегально працює 7 ліній контрафакту. Намагання детективів БЕБ зафіксувати злочин натикаються на заборону та опір свого керівника – Ткачука. 

А ось відомий львівський блогер Іван Спринський розповідає, як креатура Ткачука на  Львівщині збирає гроші з підприємців, щоб забезпечити його «недоторканість» та уникнути кримінальної відповідальності за численні правопорушення.

Поки в перші дні війни ЗСУ обороняли Київ від московської навали, Ткачук під російські пісні розгулював на Кубі зі своєю дружиною, яка і виклала відео. Щоправда, потім його видалила з соцмереж, але воно лишилося у журналістських розслідуваннях.

Приховування майна та фіктивне розлучення

Олександр Ткачук є прикладом системної практики приховування статків. В його останній декларації вказано майно, яке оформлене на родичів або знаходиться у спільній власності. Наприклад, квартира в елітному районі «Воздвиженка» в Києві належить матері Ткачука, а не йому особисто. Квартира в Австрії – донькам Марії та Юлії. Інші об’єкти нерухомості також розподілені між родичами, що ускладнює відстеження реального майнового стану.. До того ж Ткачук вдається до фіктивного розлучення у 2022 році, що є черговою спробою приховати наявне у нього майно та уникнути конфіскації на випадок слідства та доведення провини.

Безкарність в БЕБ

Відсутність прозорого розслідування стосовно діяльності та правопорушень Олександра Ткачука вказує на серйозні проблеми в правоохоронній системі. Ткачук продовжує обіймати свою посаду в БЕБ, залишаючись не покараним за свої злочини. Його поведінка є неприйнятною для особи на такій відповідальній посаді, адже детективи БЕБ мають бути взірцем законності, а не її порушниками. Навколо БЕБ і так багато скандалів та прикладів перевищення повноважень під час розслідувань та слідчих дій. Ткачук своїми діями лише додає негативу цій структурі, реформа якої зайшла в глухий кут. 

На мою думку, громадськості слід підворушити питанням звільнення Ткачука та притягнення його до відповідальності. Суспільство заслуговує на прозоре правосуддя та очищення влади від корупції та зловживань, які втілюються в діях таких осіб, як Олександр Ткачук. Списати на війну такі злочини не вдасться.

Керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній

Джерело: https://censor.net/ua/b3513263