понедельник, 23 сентября 2024 г.

Касьянов: перемагають сильні - роблячи висновки з прикрих помилок і провалів

 

У перемоги, як відомо, багато батьків (ГУР, СБУ, ССО, ЗСУ та «інші сили оборони»), а поразка завжди сирота...


Добре, коли наші ударні дрони великої дальності завдають чутливих ударів по ворожій інфраструктурі та військових об'єктах. Це те, що ми бачимо в мережі та по телевізору - підірвані склади, палаючі нафтобази, пошкоджені бомбардувальники на стоянках.

Погано, коли наші ударні дрони великої дальності не долітають до своїх цілей. Це те, що ми не бачимо, те, про що не говорять. Тому що у перемоги, як відомо, багато батьків (ГУР, СБУ, ССО, ЗСУ та «інші сили оборони»), а поразка завжди сирота...

Літаки-камікадзе, які не долетіли до цілей, списуються на протидію ворога - кажуть, що їх збили, що ребом придушили... Але найчастіше буває так, що просто поганий дрон, погано підготовлений, або - улюблений наш - «витік інформації», коли ворог знає заздалегідь про запланований наліт і ретельно готується, стягуючи до об'єктів атаки всі сили ППО.

Всяке буває - на війні як на війні - бувають дуже успішні операції, а бувають провальні, коли з десятків, і навіть сотень дорогих апаратів (яких нам так не вистачає) не долітає жоден. Такі провали є і в нас, і у ворога. Зі зрозумілих причин, такі провальні операції не оприлюднюються (хвалитися нічим), і тільки після закінчення війни нашою перемогою багато таємного стане явним.

Однак роботу над помилками і висновки треба робити просто зараз. І тут проблема в тому, що у нас купа різних відомств та «інших сил оборони» займаються розробкою, виготовленням дронів-камікадзе і плануванням операцій. При цьому взаємодія між розробниками, пускачами дронів і планувальниками операцій дуже слабка.

Ситуація така сама, яка була в ракетній галузі США напередодні «Супутникової кризи», коли раптом з'ясувалося, що Штати сильно відстали від СРСР у розробці балістичних ракет великої дальності і в Космічній гонці.

Чому так сталося? Наприкінці Другої світової війни, після капітуляції Німеччини, США захопили майже все обладнання для виробництва німецьких балістичних ракет ФАУ-2, готові ракети, технології, а головне - вивезли в Америку німецьких інженерів і конструкторів і самого Вернера фон Брауна, батька німецького ракетобудування.

Таким чином американці мали чудові стартові умови, щоб відправити в космос перший супутник і першого астронавта. Однак, СРСР обігнав Америку, бо американськими ВПС тоді керували старі генерали, які не довіряли ракетам і робили ставку на великі стратегічні бомбардувальники. До того ж у них ракетами займалися всі, кому не лінь, прямо як у нас дронами - ВПС, ВМС, Сухопутні війська, цивільні відомства, «інші сили оборони», і за такого розпорошення ресурсів навіть великих американських грошей не вистачало ні на що.

Американці - і великі начальники, і прості громадяни - були впевнені, що США лідирують у ракетних технологіях, і що все правильно за них зробить «вільний ринок». І раптом виявилося, що Совєти мають потужні ракети, яких немає в Штатах, і ці ракети можуть відправити людину в космос або безкарно знищити Америку.

4 жовтня 1957 року Радянський Союз запустив перший штучний супутник Землі. Весь світ був у шоці.

15 жовтня 1957 року президент США Дуайт Ейзенхауер зібрав у себе видатних американських учених, і після багатогодинної наради було вирішено в рази збільшити витрати на фундаментальні наукові дослідження, на ракетні програми, на професійно-технічне навчання. При цьому було значно скорочено соціальні програми.

Було ухвалено Закон про підготовку кадрів для національної оборони. Створено Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів - DARPA. Створено Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору - НАСА (NASA). У рази було збільшено інвестиції в космічні дослідження: у 1959 році до 134 мільйонів доларів, що вчетверо перевищувало показник попереднього року. До 1968 року ця цифра сягнула 500 мільйонів. Було запущено амбітну програму «Поларіс» - створення твердопаливних балістичних ракет для підводних човнів.

Пізніше вже президент Джон Кеннеді ухвалив рішення розгорнути тисячу твердопаливних балістичних ракет наземного базування типу «Мінітмен», що звело нанівець перевагу СРСР у ракетах. І, нарешті, було дано старт грандіозній і супердорогій американській Місячній програмі, яка призвела до висадки першої людини на Місяць, і відновила честь Америки.

Усе це було зроблено в умовах ринкової економіки, але під суворим (і мудрим) державним управлінням, спрямованим на консолідацію ресурсів, скасування дублюючих програм, обмін досвідом і технологіями.

Так перемагають сильні - роблячи висновки з прикрих помилок і провалів.

Юрій Касьянов - волонтер АТО, активіст ініціативи “Армія SOS”, керівник ініціативи “A.Drones”; радіоінженер, спеціаліст з аеророзвідки; займається виробництвом дронів та БПЛА для української армії та безпосередньо аеророзвідкою, заснував громадське дослідно-конструкторське бюро безпілотної авіації “Matrix-UAV”.

https://www.facebook.com/brtcomua