пятница, 20 сентября 2024 г.

“Слугу народу” Одарченка оголосили у міжнародний розшук

 

Андрія Одарченка, депутата парламенту, обраного від президентської партії "Слуга народу", оголосили у міжнародний розшук після того, як він двічі не з’явився на засідання Вищого антикорупційного суду. За даними правоохоронців, імовірно, депутат таємно виїхав за кордон.

 

Андрія Одарченка звинувачують у підкупі голови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури восени 2023 року. Тоді цю посаду обіймав Мустафа Найєм. Причому правоохоронці кажуть, що хабар був у біткоїнах і на той час це був перший задокументований хабар саме у криптовалюті.

Сам Андрій Одарченко заперечує факт злочину. Ще одразу після висунення підозри він пояснював, що навчав Мустафу Найєма користуватися криптогаманцем і не мав жодних намірів давати хабар.

Правоохоронці розслідували справу майже рік і зараз вона мала розглядатися у Вищому антикорупційному суді.

ВВС Україна дізнавалася деталі цієї справи, а також чим відомий Андрій Одарченко.

Справа про біткоїни

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура твердять, що Андрій Одарченко пропонував Мустафі Найєму хабар у біткоїнах в еквіваленті 50 тис доларів. Так депутат нібито хотів домогтися виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ на ремонт "підконтрольного йому об'єкта інфраструктури".

Йдеться про Харківський державний біотехнологічний університет, який, як і багато інших вишів у Харкові, був пошкоджений під час російських ракетних обстрілів.

Перший транш хабаря, який становив еквівалент 10 тис доларів, як твердять правоохоронці, надійшов на криптогаманець Мустафи Найєма, і саме він допоміг викрити цей злочин.

На той час це був перший задокументований хабар саме у криптовалюті.

Проте Одарченко заперечував неправомірні дії. Він розповідав ще рік тому, що справді спілкувався з Мустафою Найємом про необхідність виділення коштів на відновлення біотехнологічного університету, але "жодних пропозицій неправомірної вигоди не озвучував".

Він також наголошував, що рішення про виділення коштів ухвалюється колегіально, а не одним чиновником.

Щодо криптовалюти, то депутат твердив, що Мустафа Найєм просив його навчити користуватися криптогаманцем.

"Мустафа попросив мене, щоб я навчив його користуватись криптою. Я сам не вмію, тільки нещодавно купив криптогаманець, який у мене вилучили. Він порожній, там зеро, нічого немає. Я не переводив йому жодних біткоїнів, ми (з Артемом Чернецьким) просто налаштували в готелі Hilton, показали, як користуватися", – запевняв Андрій Одарченко.

Мустафа Найєм не був багатослівним, коментуючи підозри на адресу депутата, але дав зрозуміти, що сприяв НАБУ і САП в отриманні доказів неправомірних дій.

"Єдине, що можу сказати, – ми їм дякуємо за співпрацю. Це не тільки Держагентство, це і міністерство інфраструктури. Ми спільно, єдиною командою працювали. Сподіваюсь, це дасть результат, такі речі не будуть повторюватись. Я б більше не коментував цю історію", – заявляв він ще восени минулого року.

Тоді ж Мустафа Найєм казав, що кошти на відновлення Харківського біотехнологічного університету можуть виділити з фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ.

Як писали у той час харківські медіа, уряд у жовтні, тобто за місяць до оголошення підозри Андрію Одарченку, ухвалив рішення спрямувати 116 млн гривень на відновлення кількох корпусів університету.

Але у лютому цього року міжвідомча комісія, яка розподіляє кошти на відновлення, ці гроші забрала, мотивуючи тим, що “у 2023 році не були розпочаті роботи”.

Проте головною причиною, через яку кошти не надійшли, неофіційно називають саме корупційний скандал навколо криптохабаря.

Що відомо про Андрія Одарченка

До парламентських виборів 45-річний Андрій Одарченко був деканом факультету управління торговельно-підприємницькою та митною діяльністю Харківського державного університету харчування і торгівлі. Також займався бізнесом у сфері управління й оренди майна у Харкові.

З цієї посади він балотувався у депутати парламенту від партії "Слуга народу" в одному з одномандатних округів Харкова. У Верховній Раді увійшов до парламентського комітету з питань антикорупційної політики.

Коли він вже був депутатом, у 2021 році, на базі чотирьох вишів був утворений Харківський державний біотехнологічний університет. Андрій Одарченко виграв вибори ректора нового вишу. Але він не відмовився від депутатського мандата, тому обов'язки ректора вишу з того часу виконує інша людина.

Одарченко має звання професора і є доктором технічних наук.

Одразу ж після оголошення підозри у хабарництві у листопаді 2023 року президентська партія "Слуга народу" призупинила членство Андрія Одарченка.

18 вересня Андрій Одарченко вдруге не з’явився на засідання Вищого антикорупційного суду. За місцем його проживання, за даними правоохоронців, зараз мешкає його водій.

"За попередніми оперативними даними детективів НАБУ, чинний народний депутат України, обвинувачений у наданні неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення, порушив покладені на нього процесуальні обов'язки та незаконно перетнув державний кордон", - повідомило НАБУ у телеграм.

У Нацагентстві припускають, що Андрій Одарченко зробив це за межами прикордонних пунктів.

Проте офіційних повідомлень про те, що він перебуває за межами України, немає.

У той самий час адвокати депутата заявили, що оголошення у міжнародний розшук їхнього підзахисного – передчасне і у нього могли бути поважні причини неявки на засідання суду.

15 млн гривень застави, яку внесли за Одарченка, аби він вийшов із СІЗО у листопаді минулого року, Вищий антикорупційний суд стягнув на користь держави.